Niniejsza strona wykorzystuje tzw. ciasteczka (cookies), które są zapisywane na Twoim urządzeniu przez przeglądarkę internetową. Więcej o przechowywaniu plików cookies.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego.
Szkoła Podstawowa nr 18 w Płocku im. Jana Zygmunta Jakubowskiego

Aktualności

Mleko, owoce i warzywa

dodano: 2019-11-13

Program dla szkół

W roku szkolnym 2019/20 nasza placówka kontynuuje uczestnictwo w ,,Programie dla szkół”, który adresowany jest do uczniów z klas 1-5. Produkty w ramach obu komponentów przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5 bezpłatnie. Dostawy mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw do szkół będą realizowane przez dwanaście wybranych przez dostawcę tygodni w każdym z semestrów dla zadeklarowanej przez szkołę liczby uczniów z ww. klas min. trzy porcje w tygodniu.

Komponent mleczny

Liczba i skład porcji w I semestrze – 40 porcji, w tym:

  • 33 porcje mleka naturalnego (0,25l)
  • 4 porcje jogurtu naturalnego (150g)
  • 2 porcje kefiru naturalnego (150g)
  • 1 porcja serka twarożkowego (150g)

Komponent owocowo – warzywny

Liczba i skład porcji w I semestrze– 42 porcje, w tym:

  • 12 porcji jabłka
  • 5 porcji gruszki
  • 2 porcje śliwki
  • 3 soki owocowe
  • 7 porcji marchwi
  • 6 porcji rzodkiewki
  • 3 porcje pomidora
  • 2 porcje kalarepy

Mleko oraz produkty nabiałowe, owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu spełniają wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.

Zgodnie z założeniami programu produkty powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady.

Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw.