Mleko, owoce i warzywa
dodano: 2019-11-13
Program dla szkół
W roku szkolnym 2019/20 nasza placówka kontynuuje uczestnictwo w ,,Programie dla szkół”, który adresowany jest do uczniów z klas 1-5. Produkty w ramach obu komponentów przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5 bezpłatnie. Dostawy mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw do szkół będą realizowane przez dwanaście wybranych przez dostawcę tygodni w każdym z semestrów dla zadeklarowanej przez szkołę liczby uczniów z ww. klas min. trzy porcje w tygodniu.
Komponent mleczny
Liczba i skład porcji w I semestrze – 40 porcji, w tym:
- 33 porcje mleka naturalnego (0,25l)
- 4 porcje jogurtu naturalnego (150g)
- 2 porcje kefiru naturalnego (150g)
- 1 porcja serka twarożkowego (150g)
Komponent owocowo – warzywny
Liczba i skład porcji w I semestrze– 42 porcje, w tym:
- 12 porcji jabłka
- 5 porcji gruszki
- 2 porcje śliwki
- 3 soki owocowe
- 7 porcji marchwi
- 6 porcji rzodkiewki
- 3 porcje pomidora
- 2 porcje kalarepy
Mleko oraz produkty nabiałowe, owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu spełniają wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.
Zgodnie z założeniami programu produkty powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady.
Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw.